Co potrzebne do stworzenia ogródka restauracyjnego?

Wanny wolnostojące producent
Po co komu wanna w łazience?
13 czerwca 2018
nowoczesne meble
Pufa pikowana – pomysły na zastosowanie
23 lipca 2018

Co potrzebne do stworzenia ogródka restauracyjnego?

Wiele lokali gastronomicznych szuka możliwości maksymalnego wykorzystania powierzchni użytkowej, jaką dysponują. Ogródek letni to doskonały sposób na zyskanie dodatkowych miejsc siedzących i przyciągnięcie osób, które chcą zjeść posiłek na świeżym powietrzu. Otwarcie letniego ogródka restauracyjnego nie wymaga szczególnie wysokich nakładów finansowych. Jeśli teren przylegający do restauracji jest utwardzony, wystarczy zainwestować w odpowiednie meble do restauracji.  A także w namioty lub parasole, które osłonią klientów od słońca lub niewielkich opadów deszczu.

Jakie meble do restauracji – do letniego ogródka gastronomicznego?

ogród restauracyjnyWybór określonego rodzaju mebli to zawsze kwestia indywidualnych upodobań właściciela lokalu, a także jego możliwości finansowych czy klimatu samego lokalu – stylu, w jakim jest urządzony. Niezależnie od tego, meble restauracyjne przeznaczone do ustawienia na świeżym powietrzu, nawet jeśli będą znajdowały się pod namiotem, powinny charakteryzować się zwiększoną odpornością na działanie zmiennych warunków atmosferycznych. Przede wszystkim powinny być meblami odpornymi na wilgoć. Dlatego w ogródkach letnich bardzo rzadko spotykamy się z krzesłami tapicerowanymi, które pod wpływem działania wilgoci i słońca bardzo szybko straciłyby na atrakcyjności wyglądu – po prostu uległyby zniszczeniu. Do ogródków gastronomicznych najczęściej wybiera się maksymalnie trwałe meble restauracyjne, charakteryzujące się mocną konstrukcją, a także podwyższoną odpornością na wilgoć czy działanie promieniowania UV. Są to albo meble drewniane, albo meble o konstrukcji metalowej, niekiedy wykończone drewnem lub dla zwiększenia komfortu siedzenia klientów lokalu, specjalnymi poduszkami tekstylnymi.

Co poza meblami?

Otwierając ogródek gastronomiczny, musisz zainwestować nie tylko w wytrzymałe meble do restauracji https://pubest.pl/pl/c/meble-do-restauracji/35 (meble przystosowane do ustawienia na świeżym powietrzu), ale także w specjalne zadaszenie, które osłoni klientów lokalu przed promieniami słońca i kaprysami pogody – przed niespodziewanymi opadami deszczu, a także przed silnymi podmuchami wiatru. Możesz wybierać pomiędzy klasycznymi parasolami oraz profesjonalnymi namiotami gastronomicznymi. To drugie rozwiązanie w większym stopniu izoluje od środowiska zewnętrznego. Przede wszystkim od ewentualnych opadów deszczu i silnych podmuchów wiatru, nie odcina jednak od kontaktu ze światem zewnętrznym, zapewniając klientom możliwość spożywania posiłków na zewnątrz, na świeżym powietrzu. Parasole to znacznie tańsza, ale i mniej funkcjonalna opcja. Co prawda parasole łatwo się składa i rozkłada, ale nie chronią one klientów przed silnymi podmuchami wiatru i przed intensywnymi opadami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*