Japońska herbata, czyli jaka

Ceremonia parzenia herbaty to stuletnia tradycja w Japonii, przekazywana z pokolenia na pokolenie i nadal przekazywana przez dużą liczbę Japończyków. Oryginalne cechy naparu wykonanego w unikalny sposób, obsługa w specjalnym serwisie herbacianym oraz sam smak są coraz bardziej doceniane przez obcokrajowców, którzy chętnie nawiązują do japońskich tradycji i starają się samodzielnie przygotować i podać japońską herbatę. Co to za herbata?

Japońska herbata, czyli jaka

Jest to najczęściej herbata zielona, ​​np. matcha, która jest tradycyjną i bardzo smaczną herbatą, często używaną w rytuałach warzenia piwa, o bogatej barwie oraz niepowtarzalnym i łagodnym smaku. Oczywiście przy piciu japońskiej herbaty najważniejsza jest etykieta i sposób robienia herbaty, a nie tylko rodzaj herbaty. Dlatego rozważając zaparzenie japońskiej herbaty, warto mieć zawsze wysokiej jakości zestaw do herbaty, najlepiej porcelanowy. W końcu japońska herbata to nie tylko smak, ale także doznania wizualne i ogólna atmosfera, która towarzyszy całemu procesowi warzenia i picia.

Japońska herbata nie jest zbyt popularna na polskim rynku, ale takie produkty wciąż możemy znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych czy typowych herbaciarniach. Oczywiście możemy wybrać inne rodzaje dobrej zielonej herbaty lub naszą ulubioną zieloną herbatę, aby zastąpić oryginalną herbatę japońską. Nie musimy się zbytnio przejmować eleganckimi zestawami do herbaty. Takie zestawy są wszędzie, ale problemem jest ich cena. Zakup oryginalnych japońskich zestawów do herbaty może nas sporo kosztować, ale zawsze możemy przestać kupować polskie zestawy do herbaty – również z efektami wizualnymi i funkcjami.

Warto też pamiętać o szczegółach. Optymalna temperatura wody używanej do zaparzania japońskiej herbaty powinna zawierać się w granicach 70-80°C, a samej herbaty nie należy rozcieńczać zbyt dużą ilością wody. Prawie wszystkie zestawy herbaciane wyposażone są w typową filiżankę o pojemności 150-200 ml, a w takiej ilości wody należy zaparzyć jedną łyżeczkę herbaty – zależy to również od konkretnego rodzaju herbaty, w tym przypadku oryginalnej herbaty matcha . Porcję herbaty należy od razu przygotować do natychmiastowego wypicia – japońską herbatę pije się na gorąco, tylko w ten sposób może zachować swój niepowtarzalny smak i wszystkie dobroczynne wartości odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.