Kiedy jada się naleśniki?

pufa do salonu
Meble do salonu – gdzie ich szukać?
10 października 2018
Baby Born – gdy chcesz uczyć swoje dziecko
12 grudnia 2018

Kiedy jada się naleśniki?

Naleśniki na słodko

Lekkie placki z nadzieniem zawijane na wiele różnych sposobów, niekiedy dodatkowo zapiekane, to już nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Naleśniki, bo o nich właśnie mowa, to jedno z ulubionych deserowych dań Polaków i obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj i mają ochotę na spróbowanie polskich specjałów. Klasycznie podawane na słodko, zwykle z dodatkiem gęstej śmietany lub lodów, współcześnie pokazują jednak swoje nowe, bardziej wytrawne oblicze. Kiedy zatem najczęściej jada się dziś naleśniki – na deser, śniadanie, kolację, a może na obiad?

Na deser – ze słodkim nadzieniem

naleśnikTo chyba najpopularniejsza wersja naleśników serwowana niemal we wszystkich typach lokali gastronomicznych, które oferują desery. W tej wersji za nadzienie najczęściej służą świeże, sezonowe owoce lub ich przetwory, na przykład dżemy. Do naleśników na słodko najczęściej podawana jest również gęsta śmietana, ewentualnie lody. To wpływa na zwiększenie kaloryczności deseru, na poprawę jego wyglądu i podkreślenie wyjątkowości smaków zamkniętych w skromnie wyglądającym placku. Jako nadzienie najczęściej wykorzystuje się sezonowe, miękkie owoce. Przykładem takich owoców mogą być borówki, jagody, truskawki czy oczyszczone z pestek wiśnie. Ciekawym pomysłem na naleśnikowe nadzienie mogą być również wcześniej podsmażone, miękkie jabłka z dodatkiem odrobiny cynamonu lub dowolnie inny rodzaj owocu, w zależności od upodobań i przepisu stosowanego przez kucharza.

Z wytrawnym nadzieniem – naleśniki w sycącej wersji

Prócz klasycznego nadzienia owocowego, często stosowanym rodzajem farszu jest również dobrej jakości twaróg. Naleśniki z serem od wielu lat cieszą się w naszym kraju bardzo dużą popularnością, ale nie są jedyną alternatywą dla klasycznych naleśników z owocami. Na liście mniej typowych rodzajów tego typu dań znaleźć możemy naleśniki ze szpinakiem, z farszem pieczarkowym, a nawet z kapustą i pieczarkami. Takie wytrawne odmiany tego klasycznego dania zwyczajowo serwowanego na słodko sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu każdego, kto lubi nieco poeksperymentować w swojej kuchni. Takie dania mogą być serwowane w porze obiadowej, podawane na kolację czy na śniadanie.

Jeśli lubisz dania typowe dla kuchni polskiej, ale w nieco odświeżonej wersji, spróbuj nowych rodzajów nadzienia i odmień oblicze klasycznych naleśników, nadając im zupełnie nowy smak. Na miłośników kulinarnych eksperymentów czekają dziesiątki przepisów gotowych do wdrożenia w życie. Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, nowe smaki poznasz również, odwiedzając restauracje i inne lokale gastronomiczne, które specjalizują się w kuchni polskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*