Różne rodzaje ekspresu do kawy z filtrem

motocyklista na torze wyścigowym
Przydatne motocyklowe akcesoria od Givi
10 kwietnia 2018

Różne rodzaje ekspresu do kawy z filtrem

ekspres nalewający kawę do filiżanki

Głównym kryterium wyboru nowego ekspresu do kawy jest zazwyczaj jego cena. Standardowy ekspres do kawy z zaparzaczem nie będzie kosztować fortuny, ale bardziej atrakcyjne modele, które dodatkowo zmielą ziarna lub zastosują technikę „przelewania” – zazwyczaj kosztują trochę więcej. Poniżej wyjaśniamy wady i zalety każdego rodzaju ekspresu.

Standardowe ekspresy do kawy

Klasyczne ekspresy do kawy z nalewakami są używane od lat 70. XX w. – podgrzewają wodę, która przepływa przez rurkę, a następnie spuszczają ją na zmieloną kawę przechowywaną w koszu filtra. Większość filtrów do ekspresu do kawy działa w ten sposób. To najbardziej tradycyjne ekspresy, jakie da się znaleźć na rynku, a więc jest to technologia popularna i doskonale sprawdzona.

Zalety: zwykle najtańsza opcja, dobra, jeśli mamy ograniczony budżet. Standardowe modele są powszechne, a więc łatwe do znalezienia.

Minusy: Różnią się pomiędzy sobą tym, jak dobrze robią kawę. Należy być uważnym podczas zakupu i najlepiej kierować się recenzjami użytkowników tego sprzętu.

Ekspresy do kawy z filtrem przelewowym

filiżanka czarnej kawyTen fantazyjny nowy rodzaj ekspresu do kawy z filtrem sprawia, że ​kawa parzona jest w inny sposób niż w standardowych modelach. Technika „przelewania” powstała w Japonii jako ręczna technika polegająca na wstępnym zwilżaniu kawy, a następnie powolnym nalewaniu wody na powierzchnię. Celem jest wytworzenie bogatszego, bardziej złożonego naparu. Niektóre z najlepszych ekspresów do kawy mają teraz technologię potrzebną do parzenia kawy w sposób przelewowy. Działają one poprzez natychmiastowe podgrzanie całej wody, a następnie za pomocą kontrolowanego systemu zalewania, dozują wrzątek na kawę.

Zalety: Modele z tą opcją mogą zrobić naprawdę doskonałą kawę – kilka z nich zdobyło najwyższe oceny podczas seansów degustacyjnych.

Wady: Zwykle są one kosztowną opcją i zwykle wymagają więcej czasu na zaparzenie kawy niż standardowe modele.

Ekspresy do kawy z młynkiem

Znane również jako „Grind and Brew”, czyli „zmiel i zaparz”. Jak sama nazwa wskazuje, maszyny te mielą ziarna i napełniają gotowym proszkiem filtr do ekspresu do kawy. Dzięki temu uzyskujemy najświeższy smak i aromat kawy, jak to tylko możliwe. Większość maszyn do mielenia i parzenia może również używać takiej kawy, która została wstępnie zmielona, ​a nawet kawy zupełnie zmielonej.

Zalety: Te maszyny gwarantują, że otrzymamy najświeższą filiżankę kawy z filtra – idealną dla koneserów kawy.

Wady: Mielenie ziaren kawy jest hałaśliwym procesem, więc ekspresy te mogą wydawać głośne dźwięki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*