Naturalny sok z marchwi – lekarstwo na wiele powszechnych bolączek

Sukces na maturze, czyli kursy maturalne Warszawa
16 lipca 2017
kurtka ramoneska damska
Różne odsłony ramoneski
14 sierpnia 2017

Naturalny sok z marchwi – lekarstwo na wiele powszechnych bolączek

Naturalny sok jest receptą na dobre zdrowie i samopoczucie. Dostarcza bowiem organizmowi skoncentrowanej dawki składników odżywczych, które są łatwiej przyswajalne niż surowe warzywa. Jednym z chętniej wybieranych jest sok z marchwi. Nie bez powodu. Wykazuje się wysokimi walorami zdrowotnymi, zaś jego struktura jest zbliżona do ludzkiej krwi. Warzywo, z jakiego jest przygotowywane, jest dostępne cały rok. Nie stanowi problemów w przechowywaniu, a niska cena zakupu pozwala na swobodny zakup, nieobciążający domowego budżetu.

Drogocenne właściwości

naturalny sok

Naturalny sok z marchwi wykazuje się działaniem przeciwnowotworowym. Dodatkowo obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i zawałów, jednocześnie przyczyniając się do spadku złego cholesterolu. W tym zakresie duży udział odgrywają antyoksydanty, w które bogata jest marchew. Z kolei beta-karoten, luteina i zeaksantyna przyczyniają się do poprawy widzenia. Nie bez powodu witamina A wywiera kluczowy wpływ na ochronę wzroku, zarówno u starszych, jak i młodszych osób. Regularne picie naturalnego soku marchewkowego przyczyni się do poprawy kolorytu skóry, a także młodszego wyglądu. Cera stanie się jędrna, elastyczna i napięta, muśnięta delikatnym promieniem słońca – nawet w zimowy, mroźny dzień! Opisywana mikstura okazuje się niezbędna w przypadku ochrony wątroby, gdyż skutecznie usuwa toksyny w niej zalegające. To niejako tonik, który oczyszcza, a także rewitalizuje organizm, przy okazji stymulując procesy trawienne. Naturalny sok z marchwi jest bogatym źródłem witaminy A i beta-karotenu, których nie można w żaden sposób przedawkować. Już jedna szklanka napoju pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Jak przygotować?

Aby uzyskać wartościowy sok, należy używać marchwi ze sprawdzonego źródła, optymalnie wcześniej niemytej. Idealną propozycją jest ta lekko pokryta ziemią, w której wcześniej rosła. Jako że w skórce zawartych jest najwięcej składników odżywczych, nie zaleca się jej obierania. Idealnie w tym celu sprawdzi się twarda szczotka do wyszorowania jej z zalegających zanieczyszczeń. Do uzyskania najlepszego naturalnego soku z marchwi, do jego przygotowania należy użyć wolnoobrotowej wyciskarki. Szybkoobrotowe modele ścierają i zabijają niezbędne enzymy. Co ważne, najwięcej witamin znajduje się w świeżo przygotowanym soku. W miarę czasu zawarte minerały ulegają utlenieniu, przez co uzyskany napój okazuje się mniej wartościowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*